При заболяванията на пародонта най-често причинителите са инфекциозни агенти - микроорганизми от зъбната плака, предизвикващи локална имунна реакция – възпалениe. Етиопатогенеза на пародонталните заболявания обаче е доста комплексна и в крайна сметка се стига до изменения и с дистрофичен, и с възпалителен характер в областта на зъбодържащия апарат без да се уточнява дали се касае за възпаление или нарушена трофика (хранене) на тъканите.

Симптоми.

Клиничната симптоматика в началните етапи на болестта са малко. Обикновенно пародонтитът протича бавно. Пациентите може да се оплакват от слаби болки, парене и странен неприятен вкус в устата. Началото започва с кървене от венците, както при обикновен гингивит. При четкане или спонтанно от венците изтича кръв. Наблюдава се зачервяване на гингивата около зъбите. При натиск се получава секреция от кръв и гноен ексудат. С течение на времето се образува пародонтален джоб. Този джоб прогресира в костен джоб. Започва венеца бавно и постепенно да оголва съответните зъби, при което се наблюдават шииките на зъбите и корените. След загубата на съединително-тъканните влакна, които държат зъба за коста започва неговото разклащане. Подвижността на зъбa може да е различна през определени периоди от заболяването.

Рентгеновата  диагностика е неизменна част от диагностичния процес, тъй като заболяването засяга разположени в дълбочина тъкани (костта около зъбите в горната и долната челюст).

Лечение с ЛАЗЕР

Традиционното хирургично лечение в някои случаи е съпътствано от усложнения и има редица противопоказания като неконтролиран  диабет, нарушения в съсирването на кръвта, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и други. 

Модерна високотехнологична алтернатива в тези случаи  е лазертерапията, която има много предимства. С помощта на лазерния  лъч, за разлика от механичната  обработка,  може да се постигне стерилизиране на пародонталните джобове. Лазерът въздейства на причинителите  на болестта – директно унищожава пародонталните патогени  в меките тъкани и по кореновата повърхност. След процедурата с лазер намалява кървенето, възпалението, гнойния ексудат, болките по време на дъвчене. 

Лечение на пародонти с  лазер се извършва както при начални форми ,така и при тежки случаи на пародонтит.

Голямо предимство за пациентите е фактът, че в сравнение с  традиционно използваните за това пародонтални кюрети, това е безкръвна и атравматична  методика на лечение, която не винаги изисква упойка.

 Предимства на лазерно лечение при пародонтит:

  • Висока ефективност
  • Лазерът елиминира патогенните  микроорганизми в устната кухина
  • Пълна дезинфекция
  • Безкръвна манипулация
  • Безболезнена процедура
  • Полиране на емайла, след което по него по-трудно се заселват микроби
  • Бърза тъканна регенерация, ускоряване на метаболитните процеси

При лазернета терапия се изключва:

  • Инфекция на раните
  • Стрес
  • Следоперативни усложнения
  • Временна неработоспособност
  • Ограничения върху начина на живот на пациентите
  • Антибиотици и обезболяващи лекарства

Използва лазер и при лечение на периимплантити. За стерилизация на кореновите канали. Прочети повече за лазерите...

Ние сме сертифицирана клиника за работа с високоенергийно дентални лазери. Преминали сме курсове и обучения. Убедени сме в положителното въздействие на диодните лазери в денталната практика.

Лечение с фотодинамична терапия.

С активирането на фотосенсибилизатор посредством лазерния лъч се осигурявя пълна дезинфекция, което е добра алтернатива на антибиотици за лечение на локализирани инфекции. Прочети повече за фотодинамичната терапия.

Лечението започва  с измерване на дълбочината на венечните и костни джобове. Следва премахване на зъбната плака и  зъбният камък надвенечно и подвенечно. Премахването им става чрез ултразвук. Нужни са няколко почиствания през определени периоди от време за премахване на острото възпаление. При някои клинични случаи се правят кюретажи на джобовете с цел премахване на всички патологично променени тъкани. Необходимо е при всяко лечение, подобряване на метода за четкане на зъбите от страна на пациента, както и оралната му хигиена.
Наложително е използването на води за уста. При определени случаи е нужно някои зъби да бъдат извадени, други могат да бъдат шинирани с цел стабилизирането им. Понякога се налага да се извършват и хирургически манипулации при лечението на пародонтозата. Може да се наложи и промяна на захапката с цел избягването на оклузалната травма и свръхнатоварванията на дадени зъби.

При закритият кюретаж се навлиза във венечния джоб и се премахва зъбният камък. Той е полезен при наличието на плитки джобове

Хирургичното лечение е наложително, когато нехирургичното не може да повлияе успешно на патологичния процес. Пародонталната хирургия налага спирането на прогресивна загуба на костна тъкан и възстановяването на загубената кост ако е възможно. Съществуват много хирургични подходи за лечение на напреднал пародонтит. Те се използват при при т.нар. регенерация на тъканите и костно присаждане в случаите на значителна костна загуба..

При откритият кюретаж пациентът е под действието на упойка и не усеща болка. При този метод се отпрепарира пародонтално ламбо и се открива корена на зъбa и подлежащата костна структура. Тук вече стоматолога има пряка видимост на корена на зъба, дъното на пародонталния джоб, костта и венеца. С помощта на кюрети се остъргват патологично променените тъкани от корена на зъба и гранулациите от костта. Може да се използват различни върхове на скалера и с ултра звук да се почистят много хубаво всички повърхности.  След приключване на почистването се прави последен оглед и промивка с антисептичен разтвор. Следва зашиване на венеца и поставянето на пародонтална превръзка.

Има ли антибиотично лечение на пародонтозата?

Антибиотичното лечение е почти не ефективно. Преди години се е използвал Родожил, но това лечение не дава убедителни резултати. Съществува химическо лечение на пародонтозата при много тежки пародонтити, но то се извършва винаги след правилното почистване на всички джобове. Прилагат се антибиотици, които се поставят в самите джоботе. При някои случаи се налага и перорален прием на определени дози антибиотик, но това се прави по определена схема, а не самоцелно.  Чрез използването на препарати като периокин се повлияват някои локализирани пародонтити, но тези препарати се поставят директно в джобовете. Използвани съвременни химични препарати са хлорхексидините. Те навлизат в плаката и спират развитиото й. Лечения само с билки и отвари  не води до съществени резултати резултати.

Фактори като стрес и тютюнопушене отежняват протичането на заболяването. Модифициращи фактори са отговорът на организма към дразненето, причинено от възпалението. Съществуват и ятрогенни фактори като неправилно направени пломби или конструкции в устата на пациента. Те задържат бактериална плака, която води до възпаление. Импланти, сложени твърде близо до корените на зъбите.  Наличието на кариеси по зъбите, аномалиите в захапката и ортодонтските проблеми, като изкривени или ротирани зъби също спомагат за задържането на зъбна плака и зъбен камък. Наличието на заболявания като диабета например спомагат за развитието на пародонтозата. При тях нивата на кръвната захар са по-завишени, което спомага за по-бързото развитие на бактериите. При бременност поради промени в хормоналните нива се забелязва зачестяване на проблемите с венците. Затова трябва да ги почистваме по често по време на този период. Съществуват и някои видове пародонтити, които имат генетична предиспозиция, като ювенилният и преювенилен пародонтит. Основният и най-важен фактор за развитието е зъбният камък. и занемарената хигиена.

При правилен подход от страна на зъболекаря и пациента ползите от пародонталното лечение са големи - предотвратява се загубата на естествените зъби и се спестяват скъпи лечебни манипулации, като поставянето на  импланти и изработката на мостове и корони.

Copyright © 2017 MP Dent