Устната хигиена е изключително важна за денталното Ви здраве и означава грижата за устата чрез поддържането на добри навици на миене на зъбите и почистването им с конец. Добрата устна хигиена спомага за здравето и чистотата на Вашите зъби и венци, докато лошата устна хигиена може да доведе до редица проблеми и заболявания.

Добрата дентална хигиена Ви помага да предпазите  зъбите си от формирането на плака - лепкав слой бактерии, който се образува върху твърдата повърхност на зъбите. Плаката от своя страна причинява заболявания на зъбите и венците, най-разпространените сред които са кариес, зъбен камък, гингивит и парадонтит (така наречените заболявания на венците).

Разваляне на зъбите, кариеси,дразнение на венците и лош дъх


Когато устната хигиена не е добра, се акумулира плака върху твърдата част на зъбите. Впоследствие при хранене, бактериите използват захарта и нишестето от храната и освобождават киселини. Това води до размекване на емайла, допринасящо за образуване на кариеси и до възпаление на венците, което предизвиква кървене и лош дъх. Разбира се, кариесите могат да бъдат почистени и запълнени с помощта на инертен материал и така зъба да се възстанови. Необходимостта от подходящо почистване на зъбите обаче остава с оглед предотвратяването на последващо разваляне, което в крайна сметка да доведе до загуба на зъбите.

Зъбен камък

Зъбният камък е отлагане на жълтеникава на цвят съставка, образувана в резултат на втвърдяването на натрупаната плака. Повърхността на зъбния камък е абразивна и груба, поради което върху нея се задържа допълнително плака.

Гингивит

Гингивитът е най-леката форма на заболяване на венците. Симптомите за него са възпалени венци и кървене без болка по време на миенето на зъбите. Ако се положат необходимите дентални грижи, гингивита може да бъде преодолян. Ако обаче не му бъде обърнато внимание, той може да се влоши до по-тежко заболяване на венците, така наречения парадонтит.

Парадонтит

Обикновено пародонтитът се разпознава по това, че венците са зачервени, подути и кървящи. Той води до разрушаване на структурите, които поддържат зъбите, в това число и костта. В резултат, зъбите се разклащат. В състояние, при което пространството между зъбите се разширява, а корените на зъбите са изложени на показ, развалянето на зъбите става още по-лесно.

Сърдечносъдови и ставни проблеми


Забелязана е връзка между лошото дентално здраве и сърдечносъдовите и ставни проблеми. Това все още не е изследвано в дълбочина, но представете си, че заедно с другите предимства, поддържането на добрата устна хигиена може да Ви помогне да избегнете сърдечносъдови болести!

Как да разбера дали устната ми хигиена е добра?

  • Задължително е да миете зъбите си два пъти всеки ден, обикновено сутрин и вечер;
  • Подменяйте четката си за зъби веднъж на всеки три месеца;
  • Почиствайте зъбите си с конец. По този начин изчиствате попадналата храна и други останки в пространствата между зъбите и предпазвате зъбите си от развитието на кариес;
  • Посещавайте клиниката ни поне два пъти годишно. Така здравето на Вашите зъби и венци ще бъде наблюдавано и ще получите навременни препоръки за превантивни мерки.

Специална дентална грижа при:

  • Децата – структурата на зъбите на децата е различна от тази на възрастните. Ето защо зъбите на децата трябва да се почистват с марля, напоена с кислородна вода или с мека четка за зъби. Количеството паста за зъби трябва да бъде ограничено, особено ако има  флорни съставки, тъй като голямото им съдържание може да бъде токсично за децата;
  • Възрастни с частични или цялостни протези или мостове– в този случай се следва предписаната от стоматолога хигиена.

Храни, които водят до разваляне на зъбите:

  • Храни с високо съдържание на захар 
  •  Кисели напитки с ниско pH

Храни, благоприятстващи добрата устна хигиена:

  • Високофибърни храни, свежи плодове и зеленчуци  - те повишават слюноотделянето и неутрализират киселините. Участват в почистването на зъбите от остатъците на храна и захарите по време на дъвчене.
  • Пълноценни храни без захар - мляко, кисело мляко, орис, месо, риба, и др.  
  • Плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода – круши, дини, пъпеши
Copyright © 2017 MP Dent