Брекетите са най-често използваното средство за справянето с ортодонтски проблеми. Оказвайки умерено напрежение върху зъбите, фиксирани неподвижно за тях, брекетите постепенно ги преместват до желаните позиции за постигане на правилна подредба. Най-бързи и трайни резултати се постигат в млада възраст.

Брекетите биват фиксирани и подвижни (алайнери). И при двата случая те позволяват допълнителна фиксация по време на лечението за постигане на желаните резултати.

Ортодологичен преглед и лечение за различните възрасти:

  • Ранно детство – Децата на 7 години могат да бъдат преглеждани за ортодонтски проблеми. Колкото по-рано се започне лечение, толкова по-бързи и по-добри резултати се постигат. Често на тази възраст децата имат вредни навици – спят с отворена уста, дишат през устата, смучат пръсти или други предмети, гризат нокти или имат неправилно гълтане, на които родителите не са обърнали съществено внимание или изобщо не подозират за тях. Ако тези навици не се отстранят навреме, се нарушава баланса на силите между мускулите на езика и лицето и това води до зъбно-челюстна деформация. Затова е важно първата среща с ортодонт да е в ранна детска възраст. Много от родителите научават едва на първия ортодонтски преглед за вредния навик на детето си и често вече има зъбно-челюстно отклонение.

    Лечението в тази възраст със снемаеми апарати е почти винаги успешно, заради желанието на малките пациенти да съдействат и активния растеж на челюстите.

  • Подрастваща и тийнейджърска възраст – Това е най-доброто време за оротодонтологично лечение за постигане на по-бързи и трайни резултати.

    В случай, че има ортодонстки проблем и пациентът не е провел ранно лечение, тинейджърската възраст е възможност за използване растежа на зъбно-челюстния комплекс. Постига се правилно подреждане на зъбите, нормален растеж на челюстите и хармонично съотношение между тях.

    За лечение могат да се използват и снемаеми апарати, но тъй като често тинейджърите не ги носят активно, много по-добър ефект се постига с брекети. Те се носят около година и половина или две, като това зависи от възрастта, сложността на проблема, неговото желание и редовно посещение в кабинета.

  • Възрастни – Това е времето, в което зъбите са здраво позиционирани в костта. Това предполага повече търпение от страна на пациента за справяне с казуса.

    В съвременната ортодонтия възрастта не е проблем. Зъбите на тези пациенти могат да се движат не по-зле от тези на децата, разбира се при определени условия. С изправянето на кривите или струпани зъби и с корекцията на неправилната захапка ние постигаме не само естетична, но и здрава усмивка. Така предотвратяваме образуването на кариеси, подобряваме състоянието на пародонта и дъвкателната функция, елиминираме дискомфорта на ставите на челюстите. Избягваме изтриването на зъбите и улесняваме протезирането в по-зряла възраст.

    Затова инвестицията в красива усмивка е инвестиция в здраве и хармония. За да посрещнем все по-високите очаквания на пациентите за естетична усмивка ще ви запознаем с мултидисциплинарния подходна естетичната ортодонтия. С последно поколение естетични и/или самолегиращи се брекети ние решаваме ортодонтските проблеми.

Фази на ортодонтологичното лечение

  • Активна фаза – Периодът на носене на брекети, снемаеми шини или на други ортодонтски средства с оглед подреждане на зъбите и достигане на добра артикулация.
  • Фаза на задържане – Периодът след лечението, когато с помощта на ретейнър се задържат репозиционираните зъби и така се осигуряват дълготрайни резултати.

 

Видове брекети

По външен вид и технологии на изработка и действие брекетите наброяват редица видове.

 

Метални брекети.

Системата „Алекзандър“ е разработена в Америка преди повече от 30 години. Тя е една от най- изпитаните, клинично доказани системи в ортодонтията.

Освен изключително ефективни, брекетите „Алекзандер“ са карасиви и елегнтни. Зaради миниатюрния си размер са изискани и комфортни.

  • Уникалното при нея е, че дава на ортодонта пълен контрол при лечението и възможност да постави зъбите точно на желаното от него място. Това е изключително важно за постигането на бързи, красиви и стабилни резултати. 
  • Изключителни резултати

Системата „Алекзандър" дава цялостен подход за лечение на различни типове ортодонтски проблеми – клас 1, клас 2, клас 3, дълбока и отворена захапка, струпани зъби. Спицифичното за системата е, че коригирането на дълбоката захапка става чрез изтегляне нагоре на долните задни зъби (4-ти, 5-ти, 6-ти), което е стабилно в дългосрочен план, а не чрез накланяне на предните зъби непред, което е нестабилно в дългосрочен план. Благодарение на специфичните параметри, заложени в улея на брекетите „Алекзандър" зъбите се подреждат прецизно в трите равнини на пространството. Системата създава стабилна и прецизна захапка; красива, овална форма на зъбните дъги; красива, уникална за системата „Алекзандър", усмивка. 

 

Сапфирени брекети „Radiance”.

Дискретни и стилни Брекетите Radiance са изработени от чист сапфир, който не се оцветява. Те имат красива форма и са почти невидими. Стоят като едно истиско шлифовано бижу.

За разлика от другите естетични брекети те са напълно прозрачни и се сливат с естествения цвят на зъбите. Не се оцветяват от храна и напитки и запазват естетичния си вид до последният ден на лечението. Това е най- високият калс естетични брекети който се предлагат.

 

Брекети „Damon”.

Системата се състои от пасивни самолегиращи брекети с капачета, които осигуряват малко триене. Част от системата са и високотехнологичните дъги, които гарантират слаби непрекъснати сили. Информацията е заложена както в брекетите, така и в дъгите. Капачетата се отварят лесно и бързо със специален инструмент, без да се създава дискомфорт. Дъгите се плъзгат свободно като в тръбичка и триенето е минимално. Слаби биологични сили  движат зъбите бързо и стегнато, като дават възможност на мускулите на лицето и езика да си свършат работата. Дъгите Damon са еднакви за горна и долна челюст с изключение на последните, които трябва да се хармонизират. Лечението с тази система е по-кратко, по-ефективно и по-комфортно. Най-голямото предимство на тази система е, че с много малки изключения не се налага ваденето на здрави зъби. Освен това не се носят екстраорални апарати, транспалатинални дъги или други допълнителни приспособления.

 

Inman Aligner

Inman Aligner е снемаема ортодонтска шина и се използва за третирането на по-лесни ортодонтски проблеми, изискващи преместването предимно на предните зъби.

 

СlearCorrect- Invisible braces

СlearCorrect е система, състояща се от подвижни прозрачни плаки (алайнери). Използва се за лекуване на леки ортодонтски проблеми, например повторна проява на ортодонтски проблем, незначително преместване на зъбите и др. При ClearCorrect, зъболекарят ще изправи Вашите зъби с помощта на набор от прозрачни, специално изработени, подвижни плаки (алайнери). Всички алайнери едновременно преместват леко зъбите Ви, докато те в крайна сметка не се изправят. Посредством Вашите заснети данни, с ClearCorrect се създават точни 3D модели на Вашите зъби.

Copyright © 2017 MP Dent